Opplev Toten – Sommer

 

Kulturlandskapet i Totenvika myldrer av dyreliv. Området byr på toppturer og fiske på Totenåsen, fiske på Mjøsa, matopplevelser, hageopplevelser, Skibladner, ski og hundekjøring om vinteren og bading  på sommeren. Det anbefales også å ta en sykkeltur på de mange gårdsvegene som snirkler seg fram blant åkre og enger. Toten Tretopphytte har sykler til utlån.

Med litt tålmodighet vil du kunne mate ekorn og fugl rett fra hånda. Nede på jordene kan du se rev, rådyr og elg. Sommerstid kan man møte noen av dyrene som bor her på gården. Rett bak hytta ligger Totenåsen med muligheter for mange fine toppturer og fiske. Ta kontakt for anbefalte turer.

Fisking på Mjøsa

Mjøsa er rik på fisk, og det fines totalt 20 fiskearter. Særlig kjent og ettertraktet er den storvokste mjøsørreten som kan nå størrelser over 15 kg. Mjøsa har også svært gode fangstmuligheter ved fiske etter gjedde, abbor, lake og harr.

Vil du fiske fra båt eller bare tilbringe noen late dager på Norges største innsjø kan båt, kano eller kajakk leies. Ta kontakt hvis dette er av ønske.

Hundekjøring er et av vinterens vakreste eventyr

En tur med hundespann gir store naturopplevelser og er en fantastisk måte å oppleve naturen på i samspill med dyr. Hundekjøringen er i samarbeid med Over Skog og Heiberg som har base drøye 30 km unna Toten tretopphytte. Hundekjøringen kan også foregå i kulturlandskapet rett ved Toten tretopphytte.

Skibladner

Skibladner er verdens eldste operative hjuldamper i rutegående trafikk, og ble bygget i perioden 1854-1856. Skipet ble bygget for passasjer og godstrafikk på Mjøsa. Om bord på Skibladner kan du nyte en avslappende kaffekopp i det vakre Mjøslandskapet, oppleve dampmaskinen og skovlene i drift, beundre de flotte salongene under dekk, sende postkort fra skipets egen postkasse, og innta et bedre måltid i 1. Plads Madsalon. For mer informasjon se skibladner.no.

Totenåsen

Totenåsen er et velkjent og populært turområde helt sørøst på Toten. Fra det flate og åpne landskapet ved Einafjorden stiger terrenget østover – helt opp til over 800 meters høyde. Det veksler mellom myke, skogkledde åser og bratte lier som kan utfordre en hver syklist, skiløper eller turgåer. Torsæterkampen, med sine 841 moh, er Totenåsens høyeste punkt.
Området kalles ofte ” Oslos nærmeste villmark”. Det er et eldorado for turinteresserte. Her kan man gå på ski i 820 meters høyde. Man kan sykle mil etter mil på det store nettet av skogsbilveier og man kan gå timevis på fottur uten å treffe et eneste menneske. Her kan man utvilsomt få ” alene i villmarka – følelsen”.
Totenåsen er kjent for stabilt og godt skiføre, og et meget variert og omfattende nett av løyper.
Bare 15 minutter unna Toten Tretopphytte ligger det 150 km med skiløyper. Sjekk www.totenasloyper.no for mer info.
Rett sør for Toten Tretopphytte ligger vakre Hervenknappen, 784 moh. Herfra har du utsikt over store deler av det indre Østlandet. Dette er en av toppene i landet hvor du kan se størst del av Norge. Mot øst ser du hele vegen til Sälen området i Sverige. Mot vest ser du Vassfaret og Norefjell. Mot nord ser du Hemsedalsfjellene, Jotunheimen og Rondane. Fra hytta tar turen ca. 2 timer i rolig gange. Antall høydemeter er 584. Om du ønsker en kort tur kan du ta bilen til Herva og vandre den merkede stien opp til Hervenknappen. Turen tar ca. 25 minutter. Fra Skreia sentrum følg skilt mot Torsætra. Sving til venstre mot Herva når du kommer til det gamle pleiehjemmet og følg denne veien til du ikke kommer lenger. (Bompenger kr. 50,-. Betaling med kort)

Matopplevelse

Bare 300 meter unna Toten Tretopphytte ligger Totenvika Galleri og Kulturkafe. Dette er en kafe der du vil føle deg vel, og kan ” komme hjem til et hjem ”. Et sted der du kan få kjøpt hjemmelagde kaker og dagens lunsj/middagsretter, og nytraktet kaffe/te. Kanskje du isteden har lyst på et glass eplemost eller hjemmelaget saft mens du sitter og nyter utsikten utover Mjøsa og Totenvika. Det er også her kunstneren Erik-Ottar Hansen har sitt atelier og maler sine bilder. På galleriet kan du se på og kjøpe kunst av forskjellige kunstnere. Det legges vekt på kunst av god kvalitet. Her vil det være skiftende utstillinger med malerier, tekstil, glass, keramikk, smykker osv.

Bor du i tretopphytta og ønsker mat/kaker levert på døra, ta kontakt med Erik-Ottar på mobil 95231723. For mer info se www.totenvikagalleriogkafe.no.

Hageopplevelse

En liten spasertur unna Toten Tretopphytte ligger Fredholm hageopplevelser. Dette er en norsk cottage garden. Det vil si at den er en giftfri, uformell, frodig, romantisk og engelskinspirert hage anlagt rundt sveitserhuset fra 1900. Det er ikke en striglet hage, det er i stedet vektlagt at stemninger, dufter, frodige hagerom, romantiske møbler og tekstiler skal inspirere. Hagen består av roser, klematis, stauder og noen nyttevekster. Plantene står tett og mange høye klatreroser og klematis preger hagen. De som ønsker får en guidet vandring i hagen. Enkel kaffeservering med crumble pie fra det lokale Holmstad hjemmebakeri. For mer info se www.fredholm.no

Andre aktiviteter i Totenvika

Fredholm Hageopplevelser

Totenvika Galleri og Kulturkafe

Evjua Strandpark

Vang gård

Hjell Brenneri

Faarlund B&B

Ulsrudbakken gård